IUC

Vi utbildar inom installation, energi och fastighet

Intervju med företagslärlingar VVS

Det är riktigt roligt att intresset för Företagslärlingsutbildningen VVS åter igen har satt fart. Branschen behöver nya medarbetare och upplägget lockar, berättar Tobias Lindström utbildningskoordinator på IUC. Just nu är klassen som startade i våras inne på sin första studieperiod. Här kan du läsa vad två av dem, Erik Englund 29 år (th) och Niklas Johansson 21 år (tv) säger om att vara företagslärling och hur det är att plugga.

 IUC Företagslärlingar VVS

 

 

 

Erik Englund (th) på KB Rör i Ahlafors arbetade tidigare inom lantbruket. För drygt ett år sedan bestämde han sig för att sadla om och kontaktade KB Rör för att höra om de hade behov av en företagslärling. Efter sitt första år på sin lärlingsutbildning på arbetsplatsen är han nu inne på sin första teoretiska utbildningsperiod på IUC.

- Jag föredrar nog praktik framför teori, men det är ju viktigt att få de teoretiska kunskaperna för att förstå det man gör och varför det ska göras på ett visst sätt, säger Erik.

Företagslärlingarna läser teori på IUC 4 gånger fyraveckors perioder samt en tvåveckors period. De som bor långt från hemmet bor i IUCs lägenheter i veckorna.

- Jag har familj hemma och det är lite tufft att vara borta hela veckorna från dem. Men fördelen med att bo borta är att man kan ha fullt fokus på pluggandet eftersom man bara har sig själv att tänka på, fortsätter Erik.

Niklas Johansson (th) är företagslärling från Norbergs VVS. Niklas utbildade sig som finsnickare i gymnasiet och arbetade med inredning en tid. Tyvärr var det svårt att få arbete inom branschen.

 

 2013 nappade han på ett tips från en bekant som berättade att Norbergs VVS sökte en lärling. Ett intressant yrke och ett bra företag lockade Niklas att söka platsen.

- Jag håller med Erik, säger Niklas. Vi vet till stor del hur många arbetsmoment ska utföras men vi vet kanske inte alltid varför det görs på ett speciellt sätt. Då är det bra med teorin som ger en bakgrund och förståelse för vad man gör.

Både Erik och Niklas konstaterar att de valt yrket för att det är fritt, varierande med olika uppdrag och ger utmaningar varje dag samt har en bra lön.

Mattias Wirdéus, lärare inom VVS har under förmiddagen haft värmelära med klassen.  - De är duktiga och intresserade, men vi försöker att inte köra för långa pass för det kan vara tufft att sitta stilla med teori när man är van att vara ute och jobba, säger Mattias.

- Till eftermiddagen tar mina kollegor Roger Nilsson och Tommy Jonsson över klassen. Det ska bli utbildning i ämnet "Verktyg och materialhantering" där de bland annat får en rolig och utmanande praktisk övning, avslutar Mattias.

Mer information och intresseanmälan till höstens start hittar du här >>