IUC

Vi utbildar inom installation, energi och fastighet

Lyckad arbetsmarknadsdag i Stockholm

Ännu en arbetsmarknadsdag med syfte att skapa kontaktyta mellan studenter och företag har genomförts på Installatörernas Utbildningscentrum IUC i Stockholm. På plats fanns ett tjugotal företag på jakt efter ny personal och tre klasser hungriga installationsingenjörer med olika länge kvar till examen.

Dagen inleddes med minimässa och mingel och det var ofta trångt i företagens montrar när alla studenter sökte information. Erik Wahlberg, Daniel Johnsson och Pierre Anjou har precis börjat på ingenjörsutbildningen.

"Den här dagen har varit givande, det är intressant att få veta mer om vad företagen jobbar med och vilka möjligheter som finns", säger Pierre som har jobbat som montör några år. Hans klasskamrat Erik är ny i branschen: "Det här är ett bra sätt att lära sig hur marknaden ser ut. Det verkar vara mer eller mindre jobbgaranti på den här utbildningen", konstaterar han. "Jag har framförallt fixat kontakter för kommande LIA-perioder. Mina förväntningar är en intressant utbildning och att lära mig ett yrke", säger Daniel.

Daniel Johnsson, Pierre Anjou och Erik Wahlberg.

IUC har genomfört sina arbetsmarknadsdagar i drygt tio år sedan utbildningen startade i Katrineholm och de är alltid lika uppskattade. Bengt Dahlgren är ett av de företag som varit med många gånger. Emma Myrén, projektansvarig på stockholmskontoret, tycker att dagen har varit lyckad:

"Vi tycker att utbildningen passar bra för våra behov och har både tagit emot studenter på LIA och anställt flera medarbetare. LIA och examensarbetet är bra sätt att känna studenterna på pulsen. Idag är vi här för att hitta fler att anställa."

Emma Myrén, projektansvarig på Bengt Dahlgren i Stockholm.

Installationsbranschen har ett stort rekryteringsbehov och kommer att ha det under flera år framöver.De goda jobbmöjligheterna har varit avgörande för många av studenterna. Rania Georgos har gått snart ett år på utbildningen.

"Jag hade gått arbetslös ett tag och bestämde mig för att satsa på en ny karriär. Att vara tjej i en mansdominerad bransch tycker jag bara är en kul utmaning. Det finns många spännande möjligheter, jag vill jobba med konstruktion. Jag hade ingen teknisk bakgrund sen tidigare och tycker att fler tjejer borde våga – så har de mycket bättre chanser att få jobb!"

Rania Georgos i samspråk med Jesper Sternhoff och Robert Järfalk från YIT.

Simon Nordström är en av studenterna i avgångsklassen som tar examen till våren. Han tycker att företagsdagen har varit ett bra inslag under utbildningen.

"Det är kul att gå runt och prata med företagen. Det finns ett stort sug efter nya VVS-ingenjörer, det är en bristbransch med stora pensionsavgångar. Gillar man teknik så är det här perfekt. Det är ett fritt yrke med eget ansvar och vill man göra karriär så finns alla möjligheter."

Simon Nordström.

Undereftermiddagen fick varje företag tillfälle att hålla en kort presentation för att beskriva sin verksamhet. Företagen som deltog under dagen var Bengt Dahlgren, Dynamate, E3k Installation, Exengo, Fläktwoods, Grontmij, Gunnar Karlsén Sverige, Halton, Jarl Magnusson, Kyl & Värmepumpföretagen, LEB Consult, NVS Installation, Projektengagemang, Ramböll Sverige, Slussen.biz, Swegon, Svensk Ventilation, TQI, VVS Företagen, WSP Sverige och YIT Sverige.