IUC

Vi utbildar inom installation, energi och fastighet

Kylbranschens första Företagslärlingar

Den första gruppen Företagslärlingar Kyl- & Värmepumptekniker är denna vecka inne på sin fjärde period av de total sexton studieperioder som genomförs på IUC. Idag är ämnet El runt kylmaskiner. Här varvas teori med praktiska moment för att ge förståelse kring ämnet på bästa sätt. Ett bra studieupplägg tycker deltagarna, som samtidigt utrycker vikten av att få jobba med momenten även när de kommer tillbaka till jobbet.

Alexander Roglar från Rörprodukton Energi och Mikael Bonath från NR Kyl är båda överens om att lärlingsupplägget passade dem bra. Båda har familj vilket gör att både ekonomi, studier och fritid måste fungera bra ihop med familjen. Då passade lärlingsupplägget dem bättre än att studera på heltid.

Företagslärling är ett nytt upplägg för kylbranschen. Vi ställer några frågor kring deras väg att bli Kyl- & Värmepumptekniker.

Hur hittade ni möjligheten att bli Företagsläring Kyl- & Värmepumptekniker?

- Jag fick kännedom om upplägget företagslärling genom kontakter och fick även min lärlingsplats genom kontakter. För mig passar upplägget utmärkt då kombinationen familj och studier fungerar bra för mig, säger Alexander Roglar.

- Jag fick information om företagslärling genom IUC:s nyhetsbrev som jag hade anmält mig till, berättar Mikael Bonath. Jag kände att det var en passande väg för mig att bli Kyl- och värmepumptekniker, så jag satte igång att ringa till kylföretag i regionen där jag bor. Jag fick ett bra och positivt bemötande hos företagen jag kontaktade och blev snabbt erbjuden en lärlingsanställning.

Vad är era tips till de som funderar på att söka lärlingsplats?

- Du ska ha ett teknikintresse och gilla ett rörligt jobb. Vara sugen på att plugga och lära nytt också förstås. I vår grupp har vi alla olika bakgrunder och yrkeserfarenheter från varierande yrken, men gemensamt är att vi har alla ett teknikintresse.

- Var beredd på att du kan få informera företagen en del om läringsupplägget när du ringer runt till kylföretag. Det är nytt och alla känner inte till det.

- Förbered dig på att studieveckor på IUC är intensiva. Det är mycket man ska lära sig teoretiskt för att sedan ta med hem och praktisera.

- Sök, för det är ett utmärkt sätt att bli Kyl- & Värmepumptekniker.

 

Läs mer om upplägget Företagslärling Kyl- & Värmepumptekniker >

Söker du en företagslärling eller vill du hitta ett företag som söker lärlingar läs här >