IUC

Vi utbildar inom installation, energi och fastighet

IUC Företagslärlingar Kyl- & Värmepumptekniker

Kylföretagen som satsar på företagslärlingar

Att kylbranschens behov av nya medarbetare är mycket stor och att Myndigheten för Yrkeshögskolan beviljade väldigt få skolor utbildningsstarter för Kyl- & Värmepumptekniker är ingen nyhet. Men en nyhet är allt fler och fler företag satsar på Företagslärlingar, den nya formen att rekrytera nya Kyl- & Värmepumptekniker.

Ett av företagen som satsat på företagslärlingar är NR Kyl AB i Partille. Jonas Nordmark, VD på NR Kyl som idag har två lärlingar på sitt företag.

- När bristen på Kyl- & Värmepumptekniker är så stor och inga yrkeshögskoleutbildningar beviljas så åliggger det branschen att gå till handling. Nu erbjuds en alternativ väg att få in fler medarbetare, då är det klart att vi ska ta den möjligheten, säger Jonas Nordmark.

- Jag har många som söker arbete hos oss, fortsätter Nordmark. Våra två nuvarande Företagslärlingar var två personer med en stark vilja att bli Kyl- & Värmepumptekniker. De hade båda goda förutsättningar i och med sitt tekniska intresse samt den extra viljan och entusiasmen som gjorde att jag trodde på dem. De har jobbat någon månad hos oss innan de fått åka till IUC på sin första studievecka, berättar Jonas Nordmark.

- Konceptet Företagslärling har passat oss och våra två lärlingar mycket bra. De lär sig snabbt och har snabbt kommit in i jobbet. Ska branschen få fler nya medarbetare så måste vi alla hjäpas åt och våga satsa på att utbilda nya medarbetare. Det kostar en slant men det kostar att inte kunna tacka ja till jobb, avslutar Jonas Nordmark. 

På bild har vi glädjen att presentera andra gruppen Företagslärlingar Kyl- & Värmepumptekniker som börjat på IUC. Från vänster Andreas Karlevid från NR Kyl AB i Partille, Niklas Olsson från Comfortteknik AB i Mölndal, Fredrik Sandblom från AB Kylcenter i Skarpnäck, Per Jämtevik från Gårdfeldts Kyl AB i Karlstad och Martin Ekman från Edekyl & Värme i Skarpnäck, har alla blivit anställda som företagslärlingar och har nu gjort sin första