IUC

Vi utbildar inom installation, energi och fastighet

Stefan Högberg och Mats Carlsson om Diplomerad Projektledare

Stefan Högberg från VVS Montage i Bålsta AB och Mats Carlsson från Edekyl & Värme AB i Örebro var två av totalt tretton deltagare som i höst tog emot sina diplom efter avslutad utbildning till Diplomerad Projektledare. Utbildningen har löpt under 6 månader och avslutades i början av september.

IUCs utbildning Diplomerad Projektledare innehåller flera delkurser, Ledarskap och Projektprocesser, Förhandlingsteknik, Ekonomi i projekt och Entreprenadjuridik 1. Utbildningen vänder sig till de som har jobbat som projektledare en tid och som vill kompetensutveckla sig inom dessa olika områden.

Stefan Högberg började som rörmokare på VVS montage 2006. Firman växte och Stefan blev erbjuden att arbeta deltid med kalkylering/planering av arbeten och deltid som rörmokare. Sedan 2011 jobbar han heltid som Projektledare på VVS montage.

-    Jag tycker det är roligt att ta ansvar och lära mig nya saker. Att få arbeta som projektledare känns helt rätt, säger Stefan Högberg. Eftersom jag succesivt har fått större ansvar så passade det bra att gå utbildningen Diplomerad Projektledare i år.

-    Alla delkurserna i utbildningen är viktiga, men det som kommer in mer och mer i arbetet som projektledare är ekonomi och juridik. Därför tror jag många behöver mer kunskap i dessa ämnen, fortsätter Stefan.

Mats Carlsson kom till Edekyl 2007 och arbetade då som tekniker. Sedan ett år tillbaka är han projektledare. Succesivt har projektens storlek växt som han har haft hand om. Behovet av att få mer kunskap ökade varför han beslöt sig att gå IUC:s utbildning Diplomerad Projektledare. Vid samma tid som han anmälde sig till utbildningen fick han sitt hittills största projekt, ett ombyggnadsprojekt på 30 miljoner kronor.

-    Att ha goda kunskaper i Entreprenadjuridik är mycket viktigt i ett projekt. Därför var den kursen extra motiverande och rolig men också den tuffaste. Tre intensiva dagar från morgon till kväll med en mycket duktig kursledare som inte gav oss en lugn stund, berättar Mats.  Ekonomi i projekt och Projektledning var också nyttiga ämnen.

-     En svår men rolig utmaning man har som projektledare är ledarskapet. Det var bra att få mer kunskaper kring hur olika människor fungerar och hur viktigt det är att anpassa ledarskapet efter individen.

Både Stefan Högberg och Mats Carlsson har studerat på IUC tidigare. Stefan har läst VVS-teknik på distans och Mats har läst Allmän behörighet på distans samt tagit kylcertifikat. Båda ville kompetensutveckla sig inom projektledning och valde då utbildningen till Diplomerad Projektledare.

Att de har nytta i sitt dagliga arbete av det de lärde sig på utbildningen till Diplomerad Projektledare bekräftar båda. Nu har de en önskan att få läsa mer entreprenadjuridik och hoppas kunna gå steg 2. Kanske får de då möta fler av sina kurskamrater, andra projektledare, lära sig mer om entreprenadjuridik och utbyta erfarenheter med varandra.

 

Duktiga projektledare ökar
företagets konkurrenskraft!